Päätin tällä kertaa kirjoittaa siitä, miten tärkeää on, että pitää huolta omasta psyykkisestä hyvinvoinnistaan ja tasapainostaan.
Fyysisen harjoittelun ja fyysisen kunnon ylläpidon ihmiset tuntuvat ymmärtävän itsestään selvyytenä: Jos aiot pysyä hyvässä fyysisessä kunnossa, sinun tarvitsee harjoittaa fyysistä kuntoasi säännöllisesti. Tämän vuoksi valtaosa ihmisistä liikkuukin säännöllisesti tai vähintäänkin pyrkii liikkumaan säännöllisesti pysyäkseen hyvässä fyysisessä kunnossa.
Miten ja miksi tämä samainen toimintamalli ei kuitenkaan tunnu olevan itsestään selvyys, kun kyse on psyykkisestä kunnosta ja tasapainosta?
Ihmisillä saattaa olla todella hankaliakin haasteita – jopa ongelmia, jotka rajoittavat heidän elämäänsä merkittävissä määrin – ja silti valitettavan useat eivät kykene tai uskalla hakea apua ja tukea näihin.
Onko kyse siitä, että he eivät halua apua? Minun kokemukseni mukaan harvemmissa tapauksissa kyse on siitä, että apua tai tukea ei tyystin haluta. Toki jotkut saattavat kokea eläneensä niin kauan psyykkisen haasteensa tai ongelmansa kanssa, että siitä on tullut osa heidän identiteettiään, ja ei niin hyvä olo voi tuntua ihan normaalilta, koska on voinut elää sen tunteen kanssa koko elämänsä, jolloin siitä luopuminen on tuplasti haastavampaa. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka ongelma ei millään tavalla palvelisikaan omaa elämänlaatua.
Useinmiten psyykkisen kunnon tai hyvinvoinnin ylläpidossa ja kehittämisessä entistä paremmaksi näyttää ja tuntuu olevan vallalla sellainen ajatus, että kun käy yhden kerran tai pari kertaa jollakin alasta ymmärtävällä, niin homma on sitten siinä.
Onko se homma sitten siinä, että käyt kerran tai pari kertaa psyykkisessä valmennuksessa tai terapiassa?
Psyykkisestä kunnosta, psyykkisen hyvinvoinnin ylläpidossa ja parantamisessa sekä resiliensissä tarvitaan pitkäjänteistä työtä ja säännönmukaisuutta. Aivan samalla tavoin kuin fyysistäkin kuntoa tarvitsee ylläpitää säännöllisesti liikkumalla. Näin myös psyykkistä kuntoa tarvitsee ylläpitää säännöllisesti kehittämällä ja eheyttämällä omaa psyykkistä puoltaan.
Se mikä psyykkisen puolen ylläpidosta ja kehittämisestä tekee huomattavasti hankalampaa, on se, että kun ihmismieltä lähdetään tutkimaan, niin tällöin eteen voi tulla tilanteita, jolloin ne omat tunteet ja toimintamallit on kohdattava. Tämä kohta on se mitä osa ihmisistä ei kykene tai ole motivoitunut tekemään. Osa ihmisistä ei halua kohdata omia psyykkisiä haavojaan ja kulkea näiden lävitse ammattitaitoisessa ohjauksessa, jotta voisi eheytyä tietoisen aikuisen tilaan ja pysyä tietoisena aikuisena kaikenlaisissa elämäntilanteissaan – myös niissä hyvin haastavissa ja stressaavissa elämäntilanteissaan. Valtaosa ihmisistä on kuitenkin kiinnostunut kehittämään psyykkistä tasapainoaan entistä vakaammaksi eli paremmaksi ja selkeämmäksi. Se mitä tämän eteen on valmis tekemään, riippuu kuitenkin yksilöstä: Osa odottaa, että kaksi kertaa psyykkisessä valmennuksessa tai terapiassa käytyään homman pitäisi olla jiirissä – kun taas osa ymmärtää sen, että psyykkinen valmentautuminen vaatii säännönmukaisuutta.
Ammattiurheilussa psyykkinen tasapaino tai psyykkinen tasapainottomuus näkyy erittäin hyvin: Huippu-urheilijat erottautuvat toisistaan pitkälti psyykkisten ominaisuuksiensa ansiosta. Ne yksilöt, joilla on hyvä resilienssi ovat huippu-urheilussa huomattavasti vahvempia kuin ne yksilöt, joilta tämä taito uupuu tai joilla on vain vähäisissä määrin tätä. Huippu-urheilijoiden kanssa keskusteltaessa suurin osa sanoo, että se kenellä on vahvin psyykkinen tasapaino ja selkeys vie voiton, koska monesti kaikki ovat lajissaan hyviä, mutta henkinen kantti ratkaisee kuitenkin jyvät akanoista.
Myös työelämässä psyykkinen tasapaino ja resilienssi ovat erittäin tärkeässä asemassa: Yksilöt, joilla on näitä ominaisuuksia ja jotka ovat läpikäyneet omia psyykkisiä haavojaan, ovat huomattavasti tasapainoisempia ja selkeämpiä, myös stressaavissa työelämän tilanteissa. 15-vuoden henkilöstöjohtamiskokemukseeni perustuen uskallan väittää myös sitä, että yksilöt, jotka pitävät huolta myös psyykkisestä hyvinvoinnistaan, ovat vähemmän sairauslomilla ja he joutuvat vähemmän työkyvyttömyyseläkkeille. Miksi? Koska psyykkinen hyvinvointi ja tasapaino heijastuu väistämättä myös fyysiseen olotilaan. Ihminen on kokonaisuus.
Mikäli fyysinen ja psyykkinen hyvinvointi, selkeys ja tasapaino sekä resilienssi ovat sinulle tärkeitä, on Tie Omaan Voimaan valmennusohjelma sinulle oivasti soveltuva valmennus, sillä tämä valmennuksemme yhdistää ainutlaatuisella tavalla niin kehon kuin mielen. Valmennuksemme perustuu kokemuksellisuuteen, josta puhuvat puolestaan jo useat kymmenet Tie Omaan Voimaan valmennusohjelmaamme osallistuneet. Valmennusohjelmamme tähtää kasvattamaan osallistujien resilienssiä kohti tietoisempaa, tasapainoisempaa ja selkeämpää elämää. Valmennusohjelmamme tutkitut metodit vaikuttavat positiivisesti niin työelämään kuin henkilökohtaiseen elämään.
Saat Tie Omaan Voimaan valmennuksesta mm. seuraavia asioita:
Stressivapautta
Parempaa unta
Keskittymiskykyä
Kykyä ja taitoa lukea ihmisiä
Rentoutta
Eheyttä
Keinoja löytää luova puoli itsestäsi
Psyykkistä hyvinvointia
Fyysistä hyvinvointia
Todellista ja pysyvää hyvinvointia, joka tuntuu aidosti
Läsnäolotaitoja
Tunnetaitoja
Vuorovaikutustaitoja
Resilienssiä
Rohkeutta olla oma itsesi kaikkialla ja kaikenlaisissa elämäntilanteissasi
Rohkeutta ilmaista oman mielipiteesi, vaikka olisit eri mieltä muiden kanssa
Mahdollisuuden ratkaista sinun töihisi ja sinun henkilökohtaiseen elämääsi liittyviä ongelmia ja haasteita.
Yritykset saavat Tie Omaan Voimaan valmennuksesta säästöä mm. vähentyneinä työkyvyttömyyseläkkeinä ja vähentyneinä sairauspoissaoloina. Lisäksi säästöä tulee työn tuottavuuden kasvuna. Tästä on jo konkreettista näyttöä numeroiden muodossa.
Kannattaa lukea lisää ja ilmoittautua mukaan Tie Omaan Voimaan valmennusohjelmaamme www-sivuiltamme:
Www-sivuillamme löytyy mm. testi, jonka voit tehdä, jotta näet kuinka hyvin tämä valmennus soveltuu sinulle. Lisäksi www-sivuillamme on useiden osaltujien kokemuksia Tie Omaan Voimaan valmennuksestamme.
Palvelumme ovat:
Henkilökohtaisen kasvun valmennusohjelma
Työyhteisö- ja johtamisvalmennukset
Henkilökohtainen vastaanotto kehon ja mielen haasteisiin
Tie Omaan Voimaan valmennusohjelma on kokemuksellinen valmennusohjelma, joka yhdistää kehon ja mielen ainutlaatuisella tavalla. Lue lisää henkilökohtaisen kasvun valmennusohjelmastamme:
Työyhteisö- ja johtamisvalmennukset ovat yrityksille ja työyhteisöille räätälöityjä valmennuksia, joiden aihepiirit voivat olla mitä tahansa psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin liittyvää. Esimerkkejä aiheista löytyy www-sivuiltamme. Lue lisää työyhteisö- ja johtamisvalmennuksistamme:
Henkilökohtaisesta vastaanotostamme kehon ja mielen haasteisiin voit lukea lisää ohesta:
Olet lämpimästi tervetullut kaikkiin valmennuksiimme!
#tieomaanvoimaan #koulutus #valmennus #coaching #psyykkinenvalmennus #psykologia #tunnetaidot #vuorovaikutustaidot #vuorovaikutus #kehonkuuntelu #tunneäly #johtaminen #johtajuus #henkilöstö #hyvinvointi #työhyvinvointi #henkinenhyvinvointi #psyykkinenhyvinvointi #resilienssi #kokonaisvaltainenhyvinvointi
Valoisin terveisin,
Mari
Comments