top of page
Kuukausiblogi: Blog2
Etsi
  • Writer's pictureMarko

OLETKO AINAINEN LAIHDUTTAJA JA KUNTOKUURITTAJA? OLETKO MIETTINYT OLETKO TUNNESYÖJÄ?

Päivitetty: 29. elok. 2022


Jos kuulut ihmisiin - jotka syövät silloinkin - kun sinun ei ole lainkaan nälkä, sinä todennäköisesti kärsit ruokariippuvuudesta.


Käykö sinulle usein niin, että televisiota katsoessasi muistat keksipaketin, kinkkupiirakan tai karkki- ja sipsipussin, joka on jäänyt kaappiin. Et saa sitä millään mielestäsi ja niinpä syöt sen – ihan vain sen takia, että se nyt sattui olemaan siellä. Nälällä ei muuten ole tämän kanssa mitään tekemistä.


Saatat myös kuulua niihin, joiden tekee mieli kinkkupiirakkaa tai sipsi- ja karkkipussia, ja jotka ajattelevat sitä koko illan, mutta eivät syö sitä.


Tai ehkä olet ihminen, jonka jokin ahdistava tilanne saa ajattelemaan ruokaa. Kun jotakin ikävää ja ahdistavaa tapahtuu tai kun olet stressaantunut, syöt ja ahmit, vaikka sinulla ei todellisuudessa ole edes nälkä.


Vai onko tapanasi palkita itseäsi hyvistä työsuorituksista tai jostakin muusta hyvin sujuneesta herkuttelemalla oikein kunnolla? Teetkö tai tilaatko esim. hyvän työsuorituksen jälkeen itsellesi ison rasvaisen aterian, jonka jälkeen kellahdat vatsasi viereen sohvalle horrokseen?


Elätkö jatkuvassa laihduttamisen ja ahmimisen kierteessä ja tunnet itsesi epätoivoiseksi, sillä olet huomannut, että alituinen painon heittely, ala- ja ylämäki, on saanut painosi nousemaan vuosi vuodelta aina hiukan lisää ja lisää.


Saattaa olla, että jollakin laihdutuskuurilla ollessasi, painosi laskee mukavasti, mutta sitten laihdutuskuurin päätyttyä, painosi nousee taas takaisin – ja yleensä paino nousee vielä hivenen enemmän kuin mitä se oli ennen laihdutuskuuriasi.


Kuulostaako näistä yllä mainituista jokin tutulta?


Monet luulevat, että ongelmasyöjien ongelma on pelkästään ruoka ja liikkuminen. Kuvittelet kenties, että sinun täytyy opetella hillitsemään halusi ruokaan ja syödä vain vähemmän ja vain liikkua enemmän. Toki sillä mitä syöt - eli mitä laitat koneistoosi – vaikuttaa hyvinvointiisi: oikeanlainen, terveellinen ja ravitseva ruoka on herkullista ja hoitavaa. Miksi et sitten pysty sallimaan terveellistä ja ravitsevaa ruokaa itsellesi? Niin miksi? Ja toki on myös silläkin - että mikäli et liiku lainkaan - oma merkityksensä hyvinvointisi kannalta.


Valmentajina voimme sanoa, että yksinomaan ruuan vähentäminen ja liikkumisen lisääminen eivät ratkaise ongelman juurisyytä.


Eli kun nämä eivät ratkaise painon jojoilun syytä, niin mikä se juurisyy sitten on?


Ongelma on se, että joko tiedostaen tai tiedostamattasi käytät ruokaa lohduttaaksesi itseäsi yksinäisyydessä, rauhoittuaksesi stressissä, selviytyäksesi ahdistuksesta, ollessasi vihainen, surullinen tai turvaton. Tai kun olet onnellinen. Tai kun olet peloissasi. Tai kun olet epävarma.


Ongelmana ovat tunteet, ja käytät ruokaa hallitaksesi tunteitasi. Ruokaa voi käyttää aivan kuten alkoholisti alkoholia, työnarkomaani työtä, SoMe riippuvainen SoMea, uskova hengellisyyttä, lääkeriippuvainen lääkkeitä, tupakoitsija tupakkaa, himourheilija liikuntaa jne.


On tosin myönnettävä se tosiasia, että kun olemme tekemisissä syömisongelman kanssa, niin tällöin olemme tekemisissä erittäin hankalan riippuvuuden kanssa. Siinä missä alkoholisti alkaa toipua, kun jättää alkoholin tai lääkeriippuvainen alkaa toipua, kun jättää lääkkeet, ongelmasyöjä ei voi lopettaa syömistä, sillä kehomme tarvitsee ravitsevaa ruokaa.


Oppiaksemme elämään ongelmamme kanssa meidän on tehtävä rauha itsemme kanssa ja ruuan kanssa. Meidän on ennen kaikkea opittava kohtaamaan, elämään läpi ja hyväksymään meidän tunteitamme ja tarpeitamme.


Tämän vuoksi lukuisat laihdutusohjelmat – joita televisiostakin näkyy toistuvasti – harvoin johtavat pysyviin tuloksiin osallistujien kesken. Oletko huomannut kuinka moni television laihdutusohjelmiin osallistunut on palannut takaisin samankokoiseksi tai jopa entistä suuremmaksi? Ymmärrätkö kenties nyt, miksi näin tapahtuu? Näin tapahtuu, koska TV-ohjelmissa ei käsitellä syömisen taustalla olevia tunteita ja tarpeita.


Me Tie Omaan Voimaan valmennuksessa autamme sinua löytämään nämä tunteet ja tarpeet, jotta voit vapautua tunnesyömisestäsi, jotta löydät rauhan itsesi ja ruuan kanssa.


Valmentajina meillä on kompetenssia tähän, sillä me Tie Omaan Voimaan valmennuksen perustajat olemme molemmat käsitelleet oman tunnesyömisemme: Mari on entinen syömishäiriöinen anorektikko, jonka jälkeen hän sairasti jonkin aikaa bulimiaa. Marko vuorostaan taisteli painonsa kanssa aiemmin vuosikymmeniä, sillä aiemmin hän vain söi tunteisiinsa ilman, että hänellä oli edes nälkä. Me molemmat päävalmentajat olemme käsitelleet syömiseen liittyvät tunteemme ja tarpeemme, jolloin me emme ole enää tarvinneet mitään laihdutuskuureja tai kuntokuureja, sillä tällaiset kuurit ovat tarpeettomia, kun juurisyyt tulevat kohdatuksi ja käsitellyksi. Syömiseen liittyvät tunteemme ja tarpeemme kohdattuamme ja käsiteltyämme, pystymme sallimaan itsellemme terveellisen ja ravitsevan ruuan, jotta jaksamme paremmin. Tämä on käytännön tasolle vietyä tervettä itsestä välittämistä ja rakastamista.


Syömisongelmat voidaan jakaa kolmeen eri osa-alueeseen: anoreksiaan, bulimiaan ja pakonomaiseen ylensyöntiin eli riippuvuuteen ruuasta. Kaikissa syömisongelmissa on viime kädessä kysymys samasta asiasta – tunteista. Eroja on vain siinä, millä tavoin yritämme hallita niitä ruuan avulla. Pelkäämällä ruokaa anorektikon tavoin, rakastamalla ruokaa ylensyöjän tavoin tai tuntemalla ruokaa kohtaan viha-rakkaussuhdetta bulimikon tavoin. Ruokariippuvuudessa on siis todellakin kyse samoista lainalaisuuksista kuin kaikissa muissakin riippuvuuksissa ja pakonomaisissa käyttäytymismuodoissa.


Haluatko sinä löytää terveen suhteen ruokaan? Haluatko lopettaa ainaiset laihdutuskuurit ja kuntokuurit?


Valmennuskonseptimme mahdollistaa myös muiden addiktioiden ratkaisun kuin pelkästään tämän haasteellisen tunnesyömisen. Valmennuskonseptimme toimii siis mihin tahansa muuhunkin addiktioon. Me annamme välineet ja tuen tämän työn tekemiseen, mutta kannattaa toki muistaa, että työ tähän tarvitsee tehdä itse. Me valmentajat emme voi tehdä tätä työtä kenenkään toisen puolesta eli me emme voi käsitellä sinun tunnesyömisesi tai addiktioidesi juurisyitä sinun puolestasi. Valmentajina mekin olemme aikanaan tehneet tämän omakohtaisen työn itse.


Syötkö sinä tunteisiisi? Syötkö kun sinua ahdistaa? Syötkö kun sinä olet lohdutuksen ja sylin tarpeessa? Syötkö myös silloin kun tunnet turvattomuutta, epävarmuutta, väsymystä ja pelkoa? Syötkö silloin kun haluat palkita itseäsi? Oletko kenties lihonut useita kymmeniä kiloja? Mikäli vastasit kyllä, niin olet tunnesyöjä – aivan kuten mekin olemme olleet aiemmin eli tiedämme täysin mistä puhumme ja meillä on tähän pysyvän ratkaisun mahdollisuus Tie Omaan Voimaan valmennuksen muodossa.


Heräsikö kiinnostuksesi?


Voit lukea Tie Omaan Voimaan valmennuksesta lisää:Kannattaa hakea mukaan Tie Omaan Voimaan valmennukseen, mikäli sinua kiinnostaa päästä eroon tunnesyömisestäsi ja haluat laihtua pysyvästi tai mikäli sinua vaivaa mikä tahansa muu addiktio, sillä valmennuskonseptimme pätee kaikkiin addiktioihin, kuten jo mainitsimme.


Laita hakemus valmennukseen TÄSTÄ ja aloita uusi elämäsi NYT!


Lämpimästi tervetuloa valmennuksiimme!


Lue muista palveluistamme ohesta:


jaValmennusterveisin,


Mari & Marko
142 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page