top of page
Kuukausiblogi: Blog2
Etsi
  • Writer's pictureMarko

MISTÄ KÄSIN SINÄ OHJAUDUT: SISÄLTÄPÄIN VAI ULKOAPÄIN?

Päivitetty: 17. syysk. 2021

Eräs miespuolinen henkilö oli huomannut LinkedIn:ssä mielenkiintoisen asian: hän oli kynäillyt sinne hyvin asiapitoisia artikkeleita useita eikä saanut niille lukijoita kuin vain joitakin harvoja. Kun hän sitten eräänä päivänä laittoi itsestään kuvan ilman paitaa imeskelemässä jääpuikkoa, niin tälle kuvalle tuli katsojia ja tykkäyksiä suunnattomasti. Selkeyden vuoksi mainittakoon, että tämä kuva ja jääpuikko ei millään tapaa liittynyt tämän miehen ammatilliseen osaamiseen eikä työhön. Mitä tämä kertoo meistä ihmisistä?

Toinen kysymys: Niin mitä tämä kertoo meistä ihmisistä?


Ja kolmas kysymys: Mitä tämä kertoo meistä ihmisistä?

Ja neljäs kysymys: Niin mitä tämä kertoo meistä ihmisistä?


Ja viides kysymys: Mitä tämä kertoo meistä ihmisistä?


Joko pääsit juurisyyhyn vai jatketaanko vielä?


Yhtenä näkökulmana tähän voi olla seuraava: Tämä kertoo surullista tarinaa ihmisistä. Todelliset, hyvät ja aidosti tärkeät asiat jäävät niin helposti huomaamatta, koska ihmiset seuraavat niin paljon mieluummin kaikkea pinnallista hönöilyä. Ihmiset juuttuvat niin helposti pintaan eli siihen miltä asiat näyttävät kuin siihen mitä asioiden sisältö on. Tähän hönöilyyn saatetaan lähteä jopa siinä määrin mukaan, että ihmiset pyrkivät kaikin tavoin esittämään yleisen hypetetyn SoMe-muotin mukaista elämää - sellaista kulissia - toisille ihmisille. Tämä äärimmilleen viedyn kulissin esittäminen on ulkoapäin ohjautuvuutta oikein roimalla kädellä.


Ulkoapäin ohjautuvuutta on myös se, jos lähes koko ajan ajatellaan mitä muut ajattelevat, kun minä sanon ja kun minä toimin näin. Ulkoapäin ohjautuvuus on äärimmäisen kuluttavaa ihmiselle ja energia valuu hukkaan tällaisessa toimintamallissa. Ei siis tarvitse ihmetellä yhtään, että on niin paljon ihmisiä, jotka valittavat yhteen ääneen olevansa äärimmäisen väsyneitä ja loppuun kuluneita.


Tässä kohtaa olisi hyvä pysähtyä ja kysyä itseltään: Mitä minä aion tehdä asialle? Jatkanko samaan malliin vai pysähdynkö ja katsonko mikä minut ajaa tähän tilanteeseen yhä toistuvasti? Ja mikäli haluat löytää juurisyyn, niin vastaus ei ole se mikä sinun mieleesi tulee ensimmäisenä, toisena tai kolmantena. Juurisyyt ovat huomattavasti syvemmällä.


No moniko pysähtyy ja kysyy itseltään – oikeasti pysähtyy ja aidosti kysyy?


Yllämainitussa kuviossa ei tarvitse ihmetellä yhtään, jos kenen tahansa asiapitoiset ja oikeasti tärkeät viestit jäävät huomaamatta tai että ne laitetaan helposti laatikkoon ”huuhaa”.


Tähän hönöilyyn liittyy valtavan paljon viimeisen 1,5 vuoden ajan näytöksestä, joka on suoraan massapsykologian oppikirjasta. Kun ihmiset saadaan pelon tilaan, he eivät kykene ajattelemaan lainkaan rationaalisesti. Sen sijaan he vain seuraavat massaa, vaikka kielekkeeltä alas – kuten nyt massat näyttävät tekevän. Näin todelliset tieteelliset julkaisut heitetään romukoppaan niin, että helähtää ja ihmiset seuraavat ajattelemattomina vain massaa.


Toinen hyvä esimerkki ulkoapäin ohjautumisesta on se, että toimitaan juuri niin kuin valtaosa massasta toimii, ajattelematta asiaa yhtään sen syvällisemmin. Esimerkiksi kun kaikilla muillakin on keltaiset levikset, niin minullakin pitää olla keltaiset levikset, jotta kuulun yhteisöön ja olen ”in” eli hyväksytty yhteisön toimesta. Ajatellaan, että mitä muut ajattelevat, jos minulla ei ole keltaisia leviksiä; luovatko he kenties paheksuvia katseita minuun? Mikäli ihminen ohjautuisi sisältäpäin hän pysähtyisi ja kysyisi itseltään: Haluanko minä laittaa päälleni nuo keltaiset levikset? Tarvitsenko minä keltaisia leviksiä kuuluakseni yhteisöön? Sisältäpäin ohjautuva ihminen ei ajattele sitä mitä muut ajattelevat minusta. Tämä ajatusmalli kuuluu ulkoapäin ohjautuvan ihmisen ajattelutapaan.


Miten ihmiset pysähtyisivät edes sen pienen hetken verran, että he oivaltaisivat sen mistä käsin he ohjautuvat: ulkoapäin vai sisältäpäin? Tarvitseeko siihen lähes aina jonkin dramaattisen käänteen: onnettomuuden tai vakavan sairastumisen tai muun elämää ja kuolemaa käsittelevän tapahtuman, jotta tällainen pysähdys tapahtuu?


Ulkoapäin ohjautuvuuteen liittyy myös se, että miksi niin monet ihmiset täysin ajattelematta laittavat itsensä kehittämiseen, kasvuun, omien traumojen käsittelyyn liittyvät asiat laatikkoon ”ei ole aikaa, ei ole rahaa” tmv. Tässä on taas yksi hyvä esimerkki, siitä miten ihmiset kääntyvät ulospäin. Ihmisen egomielelle on niin helppoa toimia näin, jotta ei tarvitsisi katsoa itseään, jotta ei tarvitsisi kohdata itseään. Näin egomieli toimii; se välttelee sitä, että ihminen kääntyisi sisäänpäin ja lähtisi käsittelemään omia asioitaan syvällisemmin.


Egomielelle on huomattavasti helpompaa leimata asioita ”huuhaaksi” tai merkityksettömiksi asioiksi ja syyttää omista ongelmistaan ulkopuolisia asioita ja ihmisiä. Näin toimimalla valveilla unessa kulkeminen vain jatkuu ja samainen toimintamalli toistuu. Itsesiassa siihen saman levyn pyöritykseen on jo niin tottunut, että keho eikä mieli osaa enää olla sitä ilman. Keho itseasiassa tulee riippuvaiseksi myös stressihormoneista. Tämä selittää sen miksi ihmiset valitettavan usein jatkavat saman levyn pyörittämistä. Sitä jatketaan, koska siitä ollaan riippuvaisia niin mielen kuin kehon tasoilla. Se on inhimillistä.


Siinä, että käsittelee omat traumansa ja lähtee syvällisemmälle matkalle itseensä ottaen vastuun itsestään, omista ajatuksistaan, tunteistaan ja tuntemuksistaan ei ole mitään ”huuhaata” tai merkityksetöntä. Sen sijaan tällainen toiminta – sisäänpäin itseensä kääntyminen - on todella suuri välittämisen ja rakkauden osoitus itseä kohtaan. Millainen tämä yhteiskunta olisikaan, jos 51% meistä ihmisistä olisi tunnetaidoiltaan kehittyneemmällä tasolla?


Joe Dispenza on kirjoittanut seuraavasti: ”If we wait anything outside of us to make us happy, then we are not following the quantum law. We are relying on the outer to change the inner.” Jos odotamme jonkin ulkoisen asian tai tapahtuman tekevän meidät onnellisiksi, silloin me emme seuraa kvanttilakia. Tukeudumme vain siihen, että ulkoinen asia tai tapahtuma tulee muuttamaan sisäisen olotilamme.


Esimerkiksi jos me ajattelemme, että sitten kun meillä on rahaa ostaa enemmän asioita ja tavaroita, niin sitten me tulemme onnellisiksi. Näin ajatellessamme ja kokiessamme olemme ymmärtäneet koko jutun väärinpäin. Tällainen ajattelu ja toiminta on ulkoapäin ohjautumista. Tällainen ajattelu- ja toimintatapa itseasiassa vie meitä vain kauemmas todellisesta onnesta ja onnellisuudesta.


Ensin meidän täytyy olla aidosti onnellisia ennen kuin runsaus – mikä tahansa runsaus – elämässämme tulee esiin. Meidän täytyy olla onnellisia niin meidän mielessämme eli meidän ajatuksissamme kuin meidän kehossamme. Meidän täytyy fysiologisesti tuntea onnea, onnellisuutta kehossamme. Tällainen ajattelu ja toiminta on sisältäpäin ohjautumista.


Kun seuraavan kerran olet tekemässä jotakin tai sanomassa jotakin, pysähdy pieneksi hetkeksi ja mieti, mistä käsin sinä olet tekemässä tai sanomassa: sisältäpäin vai ulkoapäin. Ole tarkkana, sillä egomielesi yrittää usein huijata sinua, joten ole valmis esittämään kysymyksiä itsellesi useampaan kertaan.


Yksi keino, jolla voit oivaltaa sen onko kyse sinun egomielestäsi vai sinun sydämestäsi, on toimia Wayne Dyer:in ohjeen mukaisesti: Milloin tahansa olet aikomassa sanoa tai tehdä jotakin, kysy itseltäsi seuraava kysymys: ”Tuoko tämä - mitä minä aion sanoa ja tehdä - minulle sydämen rauhaa?” Jos vastaus on kyllä, niin anna mennä. Jos vastaus on ei, muistuta silloin itseäsi siitä, että se on sinun egomielesi, joka on työssä tällä hetkellä. Tämän jälkeen sinä voit sitten tietoisesti valita mitä sinä sanot tai jätät sanomatta – ja voit valita miten sinä toimit tai jätät toimimatta.


Mikäli sinä olet valmis tarkastelemaan itseäsi eli olet valmis kääntymään sisäänpäin sinuun itseesi, on Tie Omaan Voimaan valmennus sinulle erinomaisesti soveltuva. Lämpimästi tervetuloa!


Tie Omaan Voimaan valmennuksessa mukana olevat naiset ja miehet ovat jo ensimmäisten kuukausien aikana saaneet suuria oivalluksia ja kaikkien osallistujien elämä on lähtenyt muuttumaan positiivisesti. Työn tuottavuus on kasvanut usealla asiantuntijatyötä tekevällä enimmillään satoihin tuhansiin euroihin ja vähimmilläänkin muutamiin tuhansiin euroihin. Valmennukseen osallistujien työn tuottavuuden kasvu on toteutettu Tie Omaan Voimaan valmennuksen metodeilla. Viimeistään tässä kohtaa jokaisen johtotehtävissä toimivan, asiantuntijan ja HR-henkilön kannattaisi todella höristää korviaan ja tulla kokeilemaan tätä valmennusta.


Jo useampi Tie Omaan Voimaan valmennuksessa mukana oleva on todennut: ”Jos ihmiset ymmärtäisivät mitä he saavat tästä valmennuksesta, he kaikki tulisivat tähän samointein.” Muutama osallistuja on myös todennut Tie Omaan Voimaan valmennuksen olevan uudenajan valmennusta, joka ottaa ihmisen huomioon kokonaisuutena.


Tässä valmennuksessa me autamme ja tuemme sinua kokonaisvaltaisesti - niin kehon kuin mielen tasoilla ja autamme sinua löytämään juurisyyt sinun haasteisiisi ja ongelmiisi. Kun nämä juurisyyt korjataan pysyvästi niin mielen kuin kehon tasoilla, et enää välttämättä tarvitse muita kursseja ellet sitten koe siihen jotakin erityistä tarvetta. Tätä voi olla haasteellista käsittää, kun sinulla ei vielä ole kokemusta tästä valmennuksesta.


Tie Omaan Voimaan valmennuksesta voit halutessasi valmistua työyhteisövalmentajaksi, mental sport valmentajaksi tai kokonaisvaltaiseksi valmentajaksi. Tie Omaan Voimaan valmennus käydään kuitenkin ensisijaisesti oman itsen vuoksi ja toisten auttaminen tulee vasta toissijaisena tavoitteena.


ja tule rohkeasti kokeilemaan valmennusta ensimmäiselle valmennusjaksolle!


Lämpimästi tervetuloa!



137 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page