top of page
Kuukausiblogi: Blog2
Etsi
  • Writer's pictureMarko

MISTÄ KÄSIN SINÄ OHJAUDUT: OSA 2

Mari kirjoitti tammikuussa siitä mistä käsin meistä itse kukin ohjautuu. Jos tämä teksti jäi lukematta sinulta, löydät tekstin tästä: tammikuun juttu

Tämän tekstin on tarkoitus avata hivenen sitä mitä sitten tarkoittaa, kun ulkoapäin ohjautuvat ihmiset laitetaan esimerkiksi työympäristöön.

Kun ihminen ohjautuu vain ja ainoastaan ulkoapäin on hän työympäristössä mm. seuraavanlainen. Lisäksi pelkkä ulkoapäin ohjautuvuus heijastuu yritys- tai organisaatiokulttuuriin mm. seuraavin tavoin:


-Ihmiset eivät pysy selkeänä, vaan tekeminen on aivan outoa häsellystä ja sekoilua – ainakin selkeämmän ihmisen näkökulmasta katsottuna.


-Fokus ei pysy lainkaan, yksi hetki puhutaan yhtä ja toinen hetki fokus onkin sitten jossain aivan toisaalla. Tämä heijastuu myös siihen, että ei muisteta sitä mitä on puhuttu ja luvattu toiselle / toisille.


-Näitä pelkästään ulkoapäin ohjautuvia yksilöitä ovat työpaikalla esimerkiksi ylikiltit, -tunnolliset ja miellyttämishaluiset. Tällaiset ajautuvat helposti itsekeskeisten, häikäilemättömien ja itseään muita parempina pitävien pompoteltaviksi. Myös tämä jälkimmäinen on esimerkki ulkoapäin ohjautuvasta ihmisestä.


-Tiimiläiset ja esimiehet projisoivat omat ongelmansa ympäristöönsä – eivätkä lainkaan tiedosta toimivansa näin. Jos tietoinen yksilö esittää kysymyksen tällaisesta toimintatavasta ja se osuu henkilön tiedostamattomaan triggeriin vastauksena on henkilön luonnekuvasta riippuen hyökkäys, tilanteesta pakeneminen, jähmettyminen tai näiden toimintamallien erinäinen yhdistelmä.


-Ihmiset, jotka eivät ole omassa voimassaan, luovat yrityskulttuuria, jossa hankalia triggeröiviä kysymyksiä esittävät työntekijät poistetaan yrityksestä hinnalla millä hyvänsä. Näin koska johtajat ja esimiehet, jotka eivät ole omassa voimassaan, pelkäävät sitä, että mitä tapahtuu, jos muut työntekijät tukevat hankalien triggeröivien kysymyksien esittäjää. Näin muut työntekijät pidetään myös ”nuhteessa”, koska hankalia triggeröiviä kysymyksiä esittäneestä tehdään esimerkki tyyliin: ”näin sinullekin käy, jos sinä esität hankalia kysymyksiä.” Tällainen on pelosta käsin johtamista.


-Työympäristö, jossa ei olla omassa voimassa, heijastaa usein ulospäin kiiltokuvan kaltaista kulissia, joka ei todellisuudessa ole lainkaan totta. Tämän tunnistaa jokainen tietoinen henkilö, joka on sisällä kyseisessä yrityksessä. Myös ulkopuoliset ihmiset, jotka ovat esim. erityisherkkiä tai tietoisia, näkevät helposti kulissin lävitse. Mm. yrityksen arvot peilaavat todella hyvin sitä mikä on totta. Yllättävän harva yritys elää aidosti omien arvojensa mukaisesti. Valitettavan useassa yrityksessä on menty siihen, että arvoja käytetään vain markkinointikikkana eikä arvoilla ole todellista merkitystä ja arvoa.


-Yksilöt eivät tunnista oman jaksamisensa rajoja, vaan he ovat ”työnsankareita”, jotka kuluttavat itseään niin henkisesti kuin fyysisesti vuosikausien ajan, kunnes he ovat aivan burnoutin partaalla tai burnoutissa. Tällainen epäterve ja epätasapainoinen ”työnsankaruus” kuuluu oman voimansa menettäneeseen yrityskulttuuriin.


-Yksilöt eivät ole omista traumoistaan vapaita, vaan näitä projisoidaan moninaisin tavoin työyhteisöön eikä tietoisuus riitä ymmärtämään tätä. Se, että yksilöt eivät ole omista traumoistaan vapaita näkyy mm. siinä, että yksilöillä on erinäisiä riippuvuuksia kuten esim. alkoholi, tupakka, rauhoittavat lääkkeet, huumeet, uhkapelaaminen, SoMe, matkapuhelin, seksi, urheilu jne. Riippuvuus voi muodostua käytännössä mihin tahansa asiaan. Se mikä määrittää sen onko kyseessä riippuvuus on se, miten häiritsevänä yksilö tai hänen läheisensä kokevat asian, joka aiheuttaa riippuvuutta.


Tässä vain muutamia esimerkkejä siitä mitä täysin ulkoapäin ohjautuminen eli se ettei olla omassa voimassa aiheuttaa yksilöille, johtajille, tiimeille ja sitä kautta koko yritys- ja organisaatiokulttuurille.


Mikäli yllämainitut asiat ovat pesiytyneet yrityskulttuuriin, on niiden muuttaminen hidasta ja aikaa vievää eikä muutos edes ole mahdollista, jos yrityksessä avainpaikoilla olevat ihmiset eivät lähde tielle omaan voimaansa. Ihminen, joka jää yllämainitun kaltaiseen yrityskulttuuriin, uhriuttaa itsensä samalla tavoin kuin ihminen, joka jää parisuhteeseen, jossa häntä pahoinpidellään henkisesti tai fyysisesti. Ihmiset, jotka eivät ole kovin tietoisia, harvemmin näkevät oman eri elämänalueensa yhtäläisyydet ja elämässään toistuvat teemat. Vasta kun ihmisen tietoisuus alkaa herätä, aletaan myös näkemään se mikä on totta ja miten itse koko ajan luo omaa elämäänsä. Vasta sitten kun todella alkaa tiedostamaan oman elämänsä asioita, voi alkaa luomaan elämäänsä uudella tavalla.

Ohessa testi / kysely, joka kannattaa täyttää, mikäli haluat selvittää missä tilanteessa sinä olet sinun elämässäsi tällä hetkellä. Kannattaa vastata kysymyksiin rehellisesti ja intuitiivisesti, sillä tämä kysely on tehty sinulle itsellesi, jotta sinä voit katsoa itseäsi rehellisesti peiliin.

TESTI: Vastaa seuraaviin kysymyksiin kyllä TAI ehkä / joskus TAI ei.

1) Oletko koskaan miettinyt sitä, että millainen olisi sellainen työpaikka tai elämä, jossa edes 51% ihmisistä ovat tietoisia omista tunteistaan, tuntemuksistaan ja triggereistään eivätkä projisoi omia juttujaan tai ongelmiaan ympäristöönsä?


2) Oletko koskaan miettinyt sitä, että periaatteessa asiasi ovat ihan hyvin, mutta tuntuu niin kuin jotakin syvällisempää puuttuisi?


3) Onko sinulla stressiä ja siitä heijastuvia haasteita tai jopa ongelmia?


4) Koetko ahdistuneisuutta lähes viikoittain tai toistuvasti jossakin tietyssä tilanteessa?


5) Kärsitkö unettomuudesta lähes viikoittain?


6) Onko sinulla riippuvuuksia, jotka olet huomannut haittaavan elämääsi jossain määrin tai jopa aika paljon?


7) Aiheuttaako päätöksenteko uusista asioista ahdistusta sinulle?


8) Oletko hyvin miellyttämishaluinen, koetko haasteelliseksi puolustaa itseäsi ja sanoa oman mielipiteesi, mikäli se poikkeaa täysin muiden mielipiteestä?


9) Kritisoitko itseäsi melko usein tai hyvin usein?


10) Onko sinulle usein vaikeaa sanoa ei?


11) Oletko ajatuksissasi usein menneessä tai mietitkö usein tulevaisuutta hyvin huolestuneena?


12) Onko sinun vaikeaa luottaa ihmisiin?


13) Koetko epävarmuutta tai ahdistusta ulkonäöstäsi tai vertaatko itseäsi ulkonäöllisesti muihin melko usein tai usein?


14) Onko elämäsi hivenen tai ihan kunnolla epätasapainossa; tuntuuko, että jokin tietty asia elämässäsi vie liikaa energiaasi?


15) Onko sinulla jonkin verran tai paljon epätietoisuutta siitä mitä sinä haluat tehdä sekä siinä miten sen saavutat?


16) Onko sinulla haasteita pysyä elämäsi tiukoissa tilanteissa tasapainoisena, läsnäolevana, selkeänä ja tietoisena?


17) Oletko huomannut, että elämässäsi toistuvat samankaltaiset asiat yhä uudelleen ja uudelleen?

Jos vastasit kyllä tai ehkä / joskus kolmeen tai useampaan ylläolevaan kysymykseen, on Tie Omaan Voimaan valmennus lahja itsellesi sekä myös sinun ympärillä oleville. Jos vastasit kyllä tai ehkä / joskus yhdeksään tai yli yhdeksään ylläolevista kysymyksistä, on tämä valmennus edelleen suuri lahja itsellesi ja sinun ympärilläsi oleville. Jos vastasit yhdeksään tai yli yhdeksään kysymykseen kyllä tai ehkä / joskus on hyvin tärkeää, että sinä "heräät" sen verran, että suot itsellesi enemmän aikaa, läsnäoloa, välittämistä ja rakkautta – ja lähdet matkalle omaan voimaasi. Tie Omaan Voimaan valmennus tarjoaa mahdollisuuden tähän sekä pysyviin ja konkreettisiin parannuksiin sinun elämässäsi. Tämä valmennus poikkeaa täysin aiemmin käymistäsi.

Tie Omaan Voimaan -valmennus on tarkoitettu sinulle, mikäli olet jotakin tai kaikkea seuraavista:


1. Henkilö, jolla kaikki näyttää sekä tuntuu olevan ihan kunnossa.

2. Henkilö, joka ei ole aivan täysin tasapainossa ja jotain ongelmia ilmenee tai saattaa ilmetä joissain tilanteissa. Tämän tekstin testi / kysely antaa suuntaa siihen mikä sinun elämäntilanteesi on tällä hetkellä.

3. Henkilö, joka on valmis tarkastelemaan ja käsittelemään omia menneisyyden asioitaan, käyttäytymismallejaan ja traumojaan. Meillä kaikilla on traumoja tiedostitpa tätä tai et.

4. Henkilö, joka haluat löytää itsestäsi uusia voimavaroja sekä löytää itsestäsi lahjoja, joista et välttämättä ole edes ollut tietoinen.

5. Henkilö, joka haluat oppia hyödyntämään voimavarojasi ja lahjojasi käytännössä niin henkilökohtaisessa elämässäsi kuin työelämässäsi.

6. Henkilö, joka haluat parantaa tunnetaitojasi.

7. Henkilö, joka haluat pysyä elinvoimaisessa toiminta- ja työkunnossa.

8. Henkilö, joka haluat palautua elinvoimaiseen toiminta- ja työkuntoon esim. burnoutin partaalta.

9. Henkilö, joka haluat auttaa muita ja valmistua työyhteisövalmentajaksi, mental sport valmentajaksi tai kokonaisvaltaiseksi valmentajaksi.


Tie Omaan Voimaan -valmennus ei ole tarkoitettu sinulle, mikäli olet:


1. Henkilö, joka et ole lainkaan valmis tarkastelemaan ja käsittelemään omia menneisyytesi asioita, käyttäytymismallejasi saatikka traumojasi. Meillä kaikilla on traumoja tiedostitpa tätä tai et.


Tie Omaan Voimaan -valmennus: Miksi?


Tie Omaan Voimaan –valmennus mahdollistaa mm. seuraavat asiat sinun työyhteisössäsi:

• Jos olet johtotehtävissä pääset tunnetaidoissasi ja tietoisuudessasi tasolle, jossa ymmärrät käytännössä oman vastuusi sinun omista tunteistasi ja tuntemuksistasi etkä enää projisoi näitä tiimiläisiisi. Jos olet tiimiläinen nämä samat tunne- ja tietoisuustaidot pätevät myös sinuun.


• Sinä kykenet sekä osaat kulkea ikävien tunteidesi lävitse, sen sijaan, että dumppaisit tunteitasi ja tuntemuksiasi "maton alle".


• Suot itsellesi ja muille sen, että jokainen saa olla omanlaisensa yksilö. Arvostat itseäsi ja muita aidosti omana itsenään.


• Tunnet oman jaksamisesi rajat selkeästi ja kuuntelet tätä ennen kuin on ns. "liian myöhäistä".


• Sinun vuorovaikutuksesi perustuu aidolle läsnäololle, vastavuoroisuudelle, selkeydelle, avoimuudelle ja rehellisyydelle. Rakennat omalla olemuksellasi aidosti tasapainoista työyhteisöä, jonka muut tunnistavat, tuntevat ja näkevät.


• Sinä olet psyykkisistä traumoistasi vapaa. Näitä on kaikilla meillä, tiedostitpa tätä tai et. Ne eivät enää ohjaa sinun elämääsi eli sinä et enää toimi niistä käsin. Tämä näkyy muun muassa siinä, että sinä olet riippuvuuksista vapaa.


• Kun sinä olet oivaltanut omaa ihmisyyttäsi ja käyttäytymismallejasi sekä olet omassa voimassasi, tällöin sinä koet erilaiset mielipiteet, vaikeat kysymykset ja erilaiset ratkaisumallit lahjoina etkä uhkina, joita vastaan sinun täytyisi puolustautua.


• Sinä olet löytänyt omat voimavarasi ja olet tietoinen omista lahjoistasi. Sinä osaat hyödyntää voimavarojasi ja lahjojasi käytännössä. Tällaisia lahjoja on mm. se, että sinä osaat lukea muita ihmisiä tarkasti. Lisäksi erotat sen mitkä ovat toisen ihmisen tunteita ja mitkä ovat sinun tunteitasi.


• Sinä olet tietoinen, tasapainoinen ja selkeä niin yksin ollessasi kuin ryhmässä ollessasi.


• Sinä olet aidosti läsnä omassa elämässäsi ja työssäsi. Selkeys, avoimuus, rehellisyys ja tasapaino näkyy ja tuntuu sinussa. Sinä pystyt parantamaan työsi tuloksia tasapainoisella ja terveellä tavalla.


• Sinä ymmärrät käytännössä sen, että erilaiset näkökulmat ja ratkaisumallit ovat työyhteisöä rikastuttavia. Viet omalta osaltasi eteenpäin toimintamallia, jossa ymmärretään se, että suurimmat innovaatiot syntyvät aina monimuotoisesta ajattelusta - eivätkä siitä, että kaikki ajattelevat ja toimivat koko ajan samalla tavoin.


• Kaiken edellä mainitun myötä, sinä olet käytännössä rakentamassa työyhteisöä, jossa sinä ja muut työyhteisön jäsenet nähdään ja koetaan aidosti voimavarana, jota autetaan, tuetaan ja kehitetään.


Nämä yllämainitut asiat riippuvat sinusta itsestäsi. Valmennuksemme tarjoaa sinulle mahdollisuuden kaikkeen ylläolevaan, mutta lopulta tämä riippuu sinusta itsestäsi ja siitä haluatko sinä aidosti kasvaa ja kehittyä. Me annamme sinulle apumme ja tukemme sinun omaan prosessiisi.


Löytyykö sinusta kiinnostusta ja uteliaisuutta itseäsi kohtaan sen verran, että lähdet elämäsi matkalle - parhaalle matkalle - meidän kanssamme? Oletko kokeillut joitakin kursseja tai lukenut joitakin oppaita vain huomataksesi jonkin ajan kuluttua kurssista tai lukemastasi oppaasta, että mikään ei olekaan konkreettisesti ja pysyvästi mennyt parempaan suuntaan?


Me uskomme, että sinä tulet olemaan jo ensimmäisen osallistumiskerran jälkeen iloinen ja kiitollinen siitä, että lähdit Tielle Omaan Voimaasi. Jos jostain syystä koet, että valmennus on suuren suuri pettymys ja ettet saa siitä mitään, niin tällöin me emme laskuta sinua ensimmäisestä osallistumisesta valmennuksen osalta lainkaan (HUOM! majoitus ja ruokailu maksetaan erikseen Lehmonkärjelle).

Hae mukaan Tie Omaan Voimaan valmennukseen TÄSTÄ tai www-sivultamme kohdasta: ”hae valmennukseen tästä”. HUOM! Hakemuksen lähetettyäsi haastattelemme sinua puhelimitse muutaman päivän sisällä, jonka jälkeen teemme päätöksen hakemuksesi hyväksymisestä.

Me kaikki Tie Omaan Voimaan valmentajat toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi elämäsi matkalle itseesi!

Mari ja Marko
203 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commenti


bottom of page