top of page
Kuukausiblogi: Blog2
Etsi
  • Writer's pictureMarko

MIKSI ME KIUSAAMME ITSEÄMME?


Minulle on tullut paljon lähiaikoina tilanteita, jossa minulle on herännyt kysymys: Miksi me kiusaamme itseämme ja miksi me ihmiset emme salli itsellemme hyvää? En tarkoita tällä hyvällä sitä, että ostan itselleni esim. auton ja pönkitän sillä egomieltäni, vaan tarkoitan sitä, että pysähtyisimme tarjoamaan itsellemme sitä, mikä oikeasti tekee meidät onnelliseksi.

On ihmisiä, jotka seurustelevat tai ovat naimisissa, mutta heidän ei kuitenkaan ole hyvä olla suhteessa. Selityksiä - mitä kuulee yleensä siitä miksi ihmiset pysyvät toimimattomassa suhteessa -ovat esim. raha, asunto, auto jne. Ovatko nämä materiaaliset asiat sinun mielestäsi semmoisia, että näiden vuoksi kannattaa kiduttaa itseänsä elämänsä loppuun asti?

Toinen asia mitä tehdään paljon, on se, että syytetään yleensä aina puolisoa tai jotain muuta osapuolta ongelmista, siitä että homma ei oikein rokkaa. Pitäisikö meidän kuitenkin katsoa itseämme peiliin - kääntyä sisäänpäin - ja tunnustella mistä nämä asiat oikein johtuvat, että näin tapahtuu? Eikä vain hakea ongelmaa jostain ulkoapäin kuten esimerkiksi puolisosta. Silmiin pistävää on myös se, että ihmisillä on vaikeaa olla läsnä puolisonsa kanssa. Läsnäolon sijaan ihmiset hakeutuu koko ajan johonkin ulkopuolisiin asioihin esimerkiksi puhelimeensa tai television eteen tai vaikka huoltamolle kahville jne., koska heistä tuntuu niin vaikealta olla emotionaalisesti lähellä puolisoaan ja kohdata puolisoansa. Monesti ihmiset eivät tajua tai halua myöntää tätä ongelmaa. Ja jos jollain tasolla tajutaankin, että tilanne on tällainen, niin vikahan ei tietystikään ole itsessä, vaan puolisossa tai jossain muussa. Tätä kutsutaan myös projisoinniksi.

Välillä näkee, että ihmiset ovat eronneet vaikeasta parisuhteesta, mutta sinkkunakaan heidän olonsa ei tunnu kuitenkaan hyvältä. Koska yksinollessa tilalle tulee taas ongelmia muiden tunteiden muodossa, joita yksinolo lähtee nostamaan ja nämä tunteet ei luonnollisestikaan tunnu hyvältä. Tähän olotilaan monesti näkee ratkaisuksi kunnon baari-illan kavereiden kanssa, mutta tämä kuitenkin ikävä kyllä, vain kuluttaa ihmistä enemmän kuin helpottaa. Tässäkin toimintamallissa pakoillaan omia todellisia tunteita ja sitä ettei niitä omia tunteita tarvitsisi kohdata. Ja tietysti tähän toimintamalliin kuuluu itsensä hemmottelu materialistisilla asioilla kuten shoppailemalla jne. ja muiden syyttely tilanteesta jne. Näin sama kaava vain jatkuu.

Tämä rempseä irrottelu elämä tuntuu vähän aikaa ”hyvältä”, mutta sitten tuleekin kaipuu takaisin suhteeseen ja rauhallisempaa sekä tasapainoisempaan elämään. Kas kummaa sinä löydät taas ihanan ihmisen mikä tuntuu vähän aikaa hyvältä, mutta pikkuhiljaa tilanne palaa samaan tilanteeseen kuin aina aikaisemminkin. Ja taas syy on tässä toisessa ihmisessä. Itsessä ei ole taaskaan kuitenkaan mitään syytä tai ongelmaa, vaan vika on ulkopuolisissa ihmisissä ja asioissa. Sama levyn pyöritys vain jatkuu. Alatko näkemään kuvion?

Tämä tapahtui eräälle tutulle hänen kävellessään kauppaan: Häntä vastaan oli kävellyt keski-ikäinen nainen tupakka huulessa roikkuen, seitin ohuessa tumussa ja hänestä näki, että hän oli selvästi viettänyt aikaa kadulla. Nainen oli tullut pyytämään saisiko hän lainata miehen puhelinta. Mies vastasi, että kyllä se onnistuu. Samalla kun naisella oli alkanut numeron sisältävän paperilapun etsintäoperaatio, niin mies oli kysynyt naiselta, että onko hänellä kaikki okei? No ei ollut, koska hänen miesystävänsä oli pettänyt häntä, vieläpä vanhemman naisen kanssa. Itkua siinä oli myös tullut.

Numero löytyi, ja mies kuuli puhelinkeskustelussa kuinka nainen yritti löytää yöpaikkaa sekä jutteluseuraa itselleen, siinä kuitenkaan onnistumatta. Puhelun jälkeen mies oli keskustellut lisää naisen kanssa, ja siinä oli selvinnyt, että nainen oli ollut nyt 1,5 vuotta koditon sekä kännissä lähes joka päivä.

Jonkun aikaa mies oli miettinyt ja sanonnut että tervetuloa luokseni yöksi, pääset samalla lämpimään suihkuun ja safkatkin tarjoan sinulle. Nainenkin mietti asiaa, mutta ennen vastausta oli nainen pyytänyt, että mies ostaisi hänelle röökiaskin. Siihen mies totesi, että tuohon en lähde.

Joitakin minuutteja he olivat keskustelleet, niin nainen oli monesti kysynyt, että mies ostaisi hänelle röökiaskin. Miehen vastaus pysyi kuitenkin samana. Mies oli jo halunnut lähteä kauppaan ja kotiinsa, niin hän kysyi vielä kerran, että haluaako nainen lähteä hänen mukaansa. Lopulta vastaukseksi tuli, että ei ja että hän kyllä pärjää.

Mies kävi kaupassa ja osti omien ostoksien lisäksi vielä suklaalevyn naiselle. Mutta naista ei enää näkynyt, kun hän tuli ulos kaupasta.

Eli näin tässäkin tarinassa tuli hyvin esiin se, miten meidän elämämme on valintoja täynnä, mihin me sitten haluammekaan oman fokuksemme laittaa: itsemme ulkopuolelle vai sisäänpäin. Toista ihmistä ei voi auttaa, ellei ihminen ole valmis vastaanottamaan apua, katsomaan itseään ja omaa elämäänsä rehellisesti.

Näitä saman kaltaisia asioita on loputtomiin:


Olet töissä, mutta ei ole hyvä olla siellä. Jos olet työtön, niin ei sittenkään ole hyvä olla. Miksi teet esimerkiksi jotain työtä mistä et tykkää? Miksi et tee työtä, josta oikeasti pidät ja josta nautit?


Tai jos tuntuu ja vaaka näyttää, että painoa tulee lisää tai toisinpäin ja tämä ei tunnu itsestä hyvälle. Paino jojoilee; välillä laihtuu ja välillä lihoo. Tähän haetaan usein apua jatkuvista dieeteistä, urheilukuureista jne. Näin toimimalla fokus menee koko ajan ulospäin itsestä eli syytä painoon haetaan itsensä ulkopuolelta. Mihin sinun pitäisi suunnata sinun mielesi kanssa tässä vaiheessa? Sisäänpäin sinuun itseesi. Sinun pitäisi lähteä tutkimaan sitä miksi sinä syöt niin kuin sinä syöt, mihin tunteisiin sinä syöt jne. Tämä on se ainoa kestävä tie, jolla sinä löydät juurisyiden äärelle. Silti hyvin harva on valmis tekemään työn löytääkseen juurisyiden äärelle ja parantaakseen ongelmansa pysyvästi. Tyydytään vain pintapuolisiin ratkaisuihin, jotka eivät tuo pysyvää ratkaisua ongelmaan. Tämä pätee kaikkeen: työhön, syömiseen, parisuhteeseen jne.

Itse olen paljon urheilumaailmassa mukana, ja nämä samat yllä mainitut kiemurat ovat myös siellä. Olen myös itse kokenut henkilökohtaisesti nämä egomielen johtamat harha-askeleet ja olen aiemmin menneisyydessäni toiminut ulkoapäin ohjautuvasti.

Oletko ajatellut sitä, että kun seuraavan kerran kotonasi ollessa ja puolisosi kanssa aikaa viettäessäsi kaivat puhelimen esiin pyöriäksesi SoMe:ssa, niin miksi teet sen? Miltä tuntuisi, jos viettäisit kokonaisen päivän puolisosi kanssa niin, että teillä kummallakaan ei ole puhelimia lähettyvillä ja että te vain olisitte toistenne seurassa ilman mitään ulkopuolisia häiriötekijöitä? Mitä tunteita sinussa lähtisi tulemaan esiin tällaisessa tilanteessa: olisitko aivan ”ranteet auki” vai ahdistaisiko vai tuntuisiko mukavalle vai jotain muuta? Oletko pohtinut tällaista?

Puolisoni Mari on kirjoittanut mm. näistä tässäkin blogitekstissä esiin tulleista asioista e-kirjan Ihmeidentekijä.

Tämä e-kirja on sinulle, jos...

💎 Mietit mitä tehdä ja miten selviytyä, kun elämä koettelee sinua.

💎 Sinä olet kiinnostunut todellisen oman itsesi löytämisestä.

💎Haluat löytää omia vahvuuksiasi.

💎Haluat laajentaa tietoisuuttasi.

💎Haluat parantaa oloasi - siltä miltä sinusta tuntuu - niin fyysisesti kuin henkisesti.

HUOM! Tämä e-kirja EI ole henkilöille, jotka haluavat ajatella asioita vain siitä yhdestä vanhasta näkökulmasta. Tämä e-kirja on heille, jotka haluavat katsoa asioita useammasta eri näkökulmasta kuin vain siitä yhdestä vanhasta näkökulmasta.

Lukijoiden kommentteja e-kirjasta Ihmeidentekijä:

"Marin tapa kirjoittaa on hyvin maanläheinen ja teksti on helposti ymmärrettävää ja soljuvaa. Minä suosittelen kirjaa sinulle, joka haet ratkaisua ongelmiisi ja olet kokenut elämässäsi ikäviä asioita kuten esim. menettänyt jonkun tai jotakin. Kirja soveltuu hyvin sinulle, joka olet kiinnostunut oman itsesi löytämisestä ja siitä kuka sinä todella olet, kuka sinä olet syvemmältä olemukseltasi. Kirja on sinulle mikäli sinä haluat löytää sinun omia vahvuuksiasi. Ihmeidentekijä on jouhevasti luettava kirja, jota suosittelen lämpimästi." -Nainen 55v.-

"Tämä kirja osui todella syvälle minuun. Minulle tuli kirjaa lukiessa helpottava tunne siitä, että minä en ole yksin näiden asioiden kanssa. Samaistuin Marin kirjoittamiin asioihin todella paljon. Tämä kirja avasi myös silmiäni mm. narsismista. Suosittelen tätä kirjaa sinulle, joka haluat muutosta ja kasvua. Suosittelen tätä kirjaa sinulle, joka olet kenties muutoksen kynnyksellä omassa elämässäsi. Kannattaa myös muistaa se, että jos tämä kirja triggeröi sinua, niin siinä on iso lahja sinulle lukijana. ;) Ihmeidentekijä muistuttaa minua siitä miten tärkeää on hyväksyä kaikki tunteet - aivan kaikki tunteet - ja miten tärkeää on antaa anteeksi - myös ja ennen kaikkea itselle. Tämä kirja on sinua vahvistava tuki ja apu muutoksen kynnyksellä! Tämän kirjan lukeminen oli minulle hyvin vahvistava kokemus!" -Nainen 36v.-

Löydät kirjan Campwiresta:


ja meidän www-sivuiltamme:

Mikäli sinä haluat löytää juurisyyt sinun ongelmiisi, olet valmis vastaanottamaan apua ja katsomaan itseäsi, on meillä lokakuun Tie Omaan Voimaan live valmennusohjelmassamme vielä tilaa. Lue valmennuksesta lisää tästä: https://www.tieomaanvoimaan.fi/valmennusohjelma

Marko

464 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentarer


bottom of page