top of page
Kuukausiblogi: Blog2
Etsi
  • Writer's pictureMarko

ME EMME VOI RATKAISTA AIKAMME ONGELMIA SAMALLA AJATTELULLA, JOLLA NE OVAT SYNTYNEET

Päivitetty: 21. huhtik. 2022


Nyt tuli hyvä hetki ja fiilis kirjoittaa blogikirjoitusta siitä, miten ajattelemme päässämme jonkin asian muuttuvan, vaikka emme ole muuttaneet toimintamallejamme elämässämme mitenkään. Eli elämässä tapahtuu jotain asiaa tai asioita koko ajan, mutta emme halua nähdä todellisuutta mistä se johtuu.Kuka minä olen todellisuudessa


Olen työskennellyt itseni kanssa vuosia ja miettinyt kuka minä olen todellisuudessa. Alussa ajattelin, että toimin elämässäni omana itsenäni melko lailla koko ajan, eikä minulla ole sen kummempia rooleja tai ongelmia, ja elämä on ihan mallillaan. Tietoisuuteni kasvaessa tajusin melko nopeasti, että en olekaan toiminut omana itsenäni, vaan toimin aikuisena lapsena ulkoa opittujen asioiden kautta. Eikä se ollutkaan sitä minun aitoa omaa itseäni, vaan kaikki oli ulkoapäin opittua ja ns. teatteria.


Elämäni aikana on ollut paljon hienoja hetkiä, ja niistä on jäänyt kaikenlaisia muistoja ja erilaisia fiiliksiä ja tuntemuksia. Ajourani ja elämäni aikana minulla on ollut kuitenkin useita erilaisia haasteita, joiden kanssa olen paininut niin sanotusti koko elämäni. Painin asioiden kanssa tiedostamatta kuitenkaan minkä takia toimin jollakin tavalla tai minkä vuoksi minulle oli jokin asia vaikeaa. Painin asioiden kanssa siihen saakka kunnes tajusin, että kaikki vastaukset ovat minulla ja minussa. Olen saanut alan ammattilaisilta haasteisiini ja ongelmiini apua erilaisista työkaluista, jotka auttoivatkin minua selviytymään tilanteista paremmin, mutta koskaan nämä ongelmat ja varsinkaan niiden ongelmien juurisyyt eivät selvinneet saatikka poistuneet kokonaan.


Apuja, joita sain psyykkisiin haasteisiini ja ongelmiini ajourani aikana, oli kuitenkin minulle suuri apu. Silloin myös tajusin, että psyykkinen valmentaminen on työtä mitä haluan tehdä ajourani jälkeen. Pitkään tutkin mistä löytäisin koulutusta, joka antaisi minulle eväät käsitellä omat asiani perin pohjin ja sen jälkeen lähteä jakamaan tieto taitoani eteenpäin. Mietin mielessäni silloin, että olisi hienoa, että minulla olisi yritys ja tiimi, joka tarjoaisi psyykkisen valmennuksen palveluita, joka olisi hyvin ainutlaatuinen palvelukonseptiltaan. Silloin se tuntui kaukaiselta haaveelta, koska minulla ei ollut silloin minkäänlaista kompetenssia tehdä tätä työtä enkä silloin hahmottanut sitä millä tavoin voisin erottautua muiden tarjoamista palveluista. Nyt tämä haave on kuitenkin toteutunut. Selitän lyhyesti muutamassa sitaatissa, miten tämä haaveeni on ollut mahdollista toteuttaa ja miten nykyisin pystyn erottautumaan muista ja tarjoamaan hyvin ainutlaatuista valmennusta.Tässä on vastauksia:


Me emme voi ratkaista aikamme ongelmia samalla ajattelulla, jolla ne ovat syntyneet.

-Albert Einstein-


Eli minun piti alkaa tekemään asioita täysin eri tavalla, jotta asioilla oli mahdollista muuttua ja jotta löysin todelliset juurisyyt haasteisiini. Ymmärsin perin pohjin sen, että todelliset ratkaisut eivät löydy ”samalla hiekkalaatikolla samoilla leluilla leikkimällä”. Piti lähteä laatikon ulkopuolelle ja tämän myötä löysin todelliset ratkaisut haasteisiini ja ongelmiini. Tämä kultainen lanka on myös meidän Tie Omaan Voimaan valmennuksessamme hyvin vahvana.


Jos et pysty selittämään asiaa selvästi, et tiedä tai ymmärrä siitä tarpeeksi.


Eli minun oli alettava työskentelemään itseni kanssa ja alkaa kasvattamaan tietoisuuttani. Tämä on huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty. Tietoisuuteni kasvaessa olen ymmärtänyt hyvin selkeästi sen, että kun pystyn esittämään asian yksinkertaisen selvästi, niin tällöin on niin, että ymmärrän asian ja tiedän asiasta tarpeeksi. Monimutkaiset himmelit ja sepustukset ovat kaukana selkeydestä ja tasapainosta saatikka siitä, että todella ymmärtäisi sen mistä todellisuudessa on kyse.


Kukaan, joka ei ole koskaan tehnyt virhettä, ei ole yrittänyt mitään uutta.


Oli opittava, että meille tuodaan elämässämme koko ajan asioita opittavaksi. Elämä opettaa koko ajan, jos vain on valmis näkemään tämän miten elämä opettaa. Monenko tietoisuus riittää havainnoimaan tämän miten elämä koko ajan opettaa onkin sitten toinen juttu. Virheiden kautta meillä on mahdollisuus oppia itsestämme paljon asioita, kun vain olemme hereillä ja kykenemme olemaan rehellisiä itsellemme sekä kykenemme tarkastelemaan omaa toimintaamme rehellisesti.


Luovuuden salaisuus on se, että tietää, kuinka kohtaa oman itsensä.


Tajusin, että luovuus ei ole mahdollista tulla esiin, jos elämme egon maailmassa.

Minulle oli tärkeää oppia ymmärtämään se, että kaikki vastaukset löytyvät meistä itsestämme. Luovuus on mahdollista saada sitä kautta esiin, että käsittelet omat psyykkiset haavasi ja traumasi. Kun alkaa tajuamaan sitä mitä ei ole, voi se auttaa havahtumaan enemmän siihen mitä todella on.Miksi emme pysähdy ajattelemaan ja salli itsellemme parempaa?


Miksi me kiusaamme itseämme ja miksi me ihmiset emme salli itsellemme hyvää? En tarkoita tällä hyvällä sitä, että ostan itselleni ”mersut ja malborot” ja pönkitän sillä egomieltäni, vaan tarkoitan sitä, että pysähtyisimme tarjoamaan itsellemme sitä, mikä todellisuudessa tekee meidät onnelliseksi.


On ihmisiä, jotka seurustelevat tai ovat naimisissa, mutta heidän ei kuitenkaan ole hyvä olla suhteessa. Selityksiä - mitä kuulee yleensä siitä miksi ihmiset pysyvät toimimattomassa suhteessa - ovat esim. raha, asunto, auto jne. Ovatko nämä materiaaliset asiat sinun mielestäsi semmoisia, että näiden vuoksi kannattaa kiduttaa itseänsä elämänsä loppuun asti? Eli jotain on itsessä muututtava, jotta myös perhesuhteet alkavat toimimaan.


Tätä tapahtuu useasti, että syytetään puolisoa tai jotain muuta osapuolta ongelmista - siitä että homma ei oikein rokkaa. Pitäisikö meidän kuitenkin katsoa itseämme peiliin - kääntyä sisäänpäin - ja tunnustella mistä nämä asiat todellisuudessa johtuvat, että näin tapahtuu? Eikä vain hakea ongelmaa jostain ulkoapäin kuten esimerkiksi puolisosta.


Silmiin pistävää on myös se, että ihmisillä on vaikeaa olla läsnä puolisonsa kanssa. Läsnäolon sijaan ihmiset hakeutuvat koko ajan johonkin ulkopuolisiin asioihin esimerkiksi puhelimeensa tai television eteen tai vaikka huoltamolle kahville jne., koska heistä tuntuu niin vaikealta olla emotionaalisesti lähellä puolisoaan ja aidosti kohdata puolisonsa. Monesti ihmiset eivät tajua tai halua myöntää tätä ongelmaa. Ja jos jollain tasolla tajutaankin, että tilanne on tällainen, niin vikahan ei tietystikään ole itsessä, vaan puolisossa tai jossain muussa. Tätä kutsutaan myös projisoinniksi. Eli jotain on muututtava itsessä, että todellinen muutos on mahdollinen.


Välillä näkee, että ihmiset ovat eronneet vaikeasta parisuhteesta, mutta sinkkunakaan heidän olonsa ei tunnu kuitenkaan hyvältä. Koska yksin ollessa tilalle tulee taas ongelmia muiden tunteiden muodossa, joita yksin olo lähtee nostamaan ja nämä tunteet eivät luonnollisestikaan tunnu hyvältä. Tähän olotilaan monesti näkee ratkaisuksi kunnon nollauksen esim. baari-illan muodossa kavereiden kanssa, mutta tämä kuitenkin - ikävä kyllä - vain kuluttaa ihmistä enemmän kuin helpottaa. Tässäkin toimintamallissa pakoillaan omia todellisia tunteita ja sitä ettei niitä omia tunteita tarvitsisi kohdata. Toki tähän toimintamalliin kuuluu itsensä hemmottelu materialistisilla asioilla kuten shoppailemalla jne. ja muiden syyttely tilanteesta jne. Näin sama kaava vain jatkuu ja sama levy pyörii. Eli taas on omassa toiminnassa jotain muutettavaa, jotta voit sallia itsellesi parempaa.


Tämä rempseä irrottelu elämä saattaa tuntua vähän aikaa melko hyvältä, mutta sitten tuleekin kaipuu takaisin suhteeseen ja rauhallisempaan sekä tasapainoisempaan elämään. Kas kummaa tapahtuukin kenties niin, että löytyy taas ihana ihminen - mikä tuntuu vähän aikaa hyvältä - mutta pikkuhiljaa tilanne palaa samaan tilanteeseen kuin aina aikaisemminkin. Ja taas syy on tässä toisessa ihmisessä. Itsessä ei ole taaskaan kuitenkaan mitään syytä tai ongelmaa, vaan vika on ulkopuolisissa ihmisissä ja asioissa. Näin sama levyn pyöritys vain jatkuu. Alatko jo näkemään kuvion? Me emme todellakaan voi ratkaista aikamme ongelmia samalla ajattelulla, jolla ne ovat syntyneet.


Yllä mainittu parisuhde esimerkki on vain yksi esimerkki siitä millaisen muodon omat käsittelemättömät psyykkiset haavat ja traumat voivat ottaa. Näitä samankaltaisia yllä mainitun esimerkin mukaisia asioita miten meidän omat käsittelemättömät psyykkiset haavamme ja traumamme heijastuvat elämäämme on lukuisia muita. Tässä muutama esimerkki:

  • Työelämässä tapahtuu asioita tietyllä samalla negatiivisella kaavalla

  • Tulee usein konflikteja tietynlaisten ihmisten kanssa

  • Kohtaamme koko ajan tietynlaisia ihmisiä esim. sellaisia, jotka kävelevät ylitsemme jatkuvasti eli olemme rajattomia

  • Kokee fyysisiä oireita (esim. punastumista, käsien vapinaa, ahdistuksen tunnetta, unettomuutta jne.) tietynlaisissa tilanteissa yhä uudelleen

  • Jne.

  • Jne.

  • Jne.

Mikäli haluat katsoa asioita laatikon ulkopuolelta ja haluat todella löytää ratkaisuja elämäsi haasteisiin ja ongelmiin, kannattaa lukea lisää meidän Tie Omaan Voimaan valmennuksestamme:


Meillä on myös yrityksille räätälöityjä työyhteisö- ja johtamisvalmennuksia:


Aurinkoista kevättä kaikille ja tervetuloa valmennuksiimme!


Marko204 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page