Olin jo jonkin aikaa tehnyt yhteistyötä erään yrityksen kanssa ja olin jo vuosi sitten hämmästellyt heidän tietyn prosessinsa keskeneräisyyttä. Olin myös tällöin – vuosi sitten – nähnyt, että prosessin vajavaisuudessa on tietyt heikkoudet, jotka voisivat hyvin helposti kääntyä niin minua kuin kyseistä yhteistyökumppaniani vasten.
Kun aikaa sitten kului noin vuoden verran, alkoi tämä lapsen kengissä oleva prosessi näyttämään heikkoutensa hyvin selkeästi. Ne heikkoudet olivat juuri niitä asioita, jotka olin bongannut vuosi takaperin. Tämän johdosta laitoin yhteistyökumppanilleni viestin, johon ensimmäisenä vastauksena sain vain lisää selittelyjä. Kritiikkini oli kohdistettu yrityksen tiettyyn prosessiin ja osoitin kritiikilläni sen miten prosessin toimimattomuus heijastuu haitallisesti kaikille osapuolille. Koska saamani ensimmäinen vastaus ei johtanut mihinkään, päätin välittää kritiikkini suoraan yrityksen toimitusjohtajalle.
Mitä kävikään?
Olin jo varautunut siihen, että kritiikkiäni ei välttämättä kestettäisi, koska ensimmäinen yrityksestä saamani viesti oli sen suuntainen – mutta nyt kävikin aivan toisin. Yrityksen toimitusjohtaja tarttui kritiikkiini ja vastasi minulle laittaneensa kolme asiaa vireille liittyen heidän kyseiseen prosessiinsa. Näistä kaksi oli minun ehdottamiani parannuksia heidän kyseiseen prosessiinsa. Yrityksen toimitusjohtaja kiitti minua jämptistä viestistäni: ”Olen erittäin kiitollinen viestistäsi, koska se sai potkun meidän hanureihimme laittaa tämä asia kuntoon. Kiitos ja anteeksi itseni ja yritykseni puolesta!”
Mitä tämä herätti minussa?
Välittömän arvostuksen yrityksen johtajaa kohtaan, sillä hän osoitti omalla toiminnallaan käytännössä sen, että hän kykenee vastaanottamaan kritiikkiä ja että hän kykenee oppimaan kritiikistä. Kritiikki on nimittäin erittäin arvokasta yritykselle, mikäli osaa ottaa sen vastaan näin kuten kyseinen toimitusjohtaja teki.
Kaikki ihmiset eivät valitettavasti kykene vastaanottamaan kritiikkiä, vaan he projisoivat kritiikin herättämän ikävän olotilan jollekin toiselle lähellään tai takaisin siihen kohteeseen, josta kritiikki tuli. Mikäli näin tapahtuu, kertoo tällainen toiminta kritiikin vastaanottajasta ja hänen psykologisesta luonnekuvastaan todella paljon.
Oma vastaukseni kyseiselle toimitusjohtajalle kuului: ”Kiitos, että osoitatte pystyvänne vastaanottamaan kritiikkiä ja kääntämään kritiikin niin, että se kehittää teidän organisaatiotanne. Se, että kykenee kääntämään kritiikin voimavaraksi, on todella hyvä ominaisuus. Kiitos tästä!”
Itselleni tämä kokemus oli kokonaisuutena hyvin eheyttävä ja opin tästä paljon henkilökohtaisesti.
Erittäin positiivista, että Suomessa on tällaista johtajuutta. Henkilökohtaisesti toivon sitä, että tämän kertomani esimerkin kaltainen johtajuus - jossa kritiikistä opitaan - lisääntyisi Suomessa, sillä kritiikistä oppiminen on aidosti positiivisen kasvun ja kehityksen tie kaikille osapuolille. Erityisesti johtamisessa tämä ominaisuus on kultaakin kalliimpi ominaisuus.
Mikäli sinua kiinnostaa kehittää johtamistaitojasi ja tunnetaitojasi sekä haluat kasvaa niin ihmisenä kuin johtajana, kannattaa tulla Tie Omaan Voimaan valmennukseen: https://www.tieomaanvoimaan.fi/valmennusohjelma.
Hae mukaan syksyllä aloittaviin ryhmiin nyt!
Mikäli kaipaatte yritykseenne teidän tarpeisiinne räätälöityä työhyvinvointivalmennusta, vuorovaikutusvalmennusta, tunnetaitovalmennusta tai johtamisvalmennusta ole ystävällisesti yhteydessä mari.hakkarainen(at)kokonaisvaltainenvalmennus.fi tai marko.tarkkala(at)gmail.com.
Valmentajasi ovat:
Mari Hakkarainen
-15 vuoden kokemus henkilöstöjohtamisesta niin PK-sektorilla kuin yli 10.000 työllistävissä organisaatioissa
-11 vuoden kokemus valmentamisesta
-DiSC sertifikaatti
-NLP Practitioner sertifikaatti
-Terapeuttinen kokonaisvaltainen valmentaja (4 vuoden koulu)
-Peruskoulutus: BBA in International Business (pääaineet: HR ja johtaminen)
Marko Tarkkala
-13 vuoden kokemus valmentamisesta
-Ammattivalmentajan tutkinto
-Mental Sport tutkinto
-Terapeuttinen kokonaisvaltainen valmentaja (4 vuoden koulu)
-Maininnan arvoista on myös se, että Marko Tarkkala on moninkertainen enduron MM-mitalisti eli Marko tietää käytännössä mitä jatkuvan paineen alla työskentely tarkoittaa psyykkisesti ja fyysisesti käytännössä ja mitä se vaatii ihmiseltä.
Raikkain syysterveisin,
Mari
Comments