top of page
Kuukausiblogi: Blog2
Etsi
 • Writer's pictureMari

JUURISYYT: MITÄ NE OVAT JA MIKSI NIIDEN LÖYTÄMINEN ON USEIN HAASTEELLISTA?


Monille on varmasti tuttua LEAN maailmasta juurisyiden etsiminen. Eli mm. se, että esitetään kysymys miksi viisi kertaa. Tehdasympäristössä, jossa on tärkeää pitää mm. työvälineet omilla paikoillaan, näiden syiden etsiminen on melko helppoa. Mutta siinä vaiheessa kun mennään ihmiseen ja erityisesti itseen eli omaan toimintaan sekä ajatteluun tämä juurisyiden löytäminen ei olekaan enää niin helppoa.


Esimerkki käytännön elämästä


Henkilö oli miettinyt pitkään miksi hän ei saa nukuttua, ja hän oli hankkinut itselleen viimeisintä huutoa olevan mittauslaitteen, joka mittaa unen laatua. Mittauslaite aiheutti henkilölle entistä enemmän stressiä, sillä aamuisin huonot unipisteet saivat mielen entistä matalammaksi. Ennen nukkumaanmenoakin häntä jännitti miten hän nukkuu ja mitkä pisteet hän nukkumisestaan saa. Lisäksi mittauslaite ei kertonut henkilölle sitä mikä oli johtanut siihen, että hän ei saanut nukuttua. Laite ei myöskään kertonut henkilölle sitä miten toimia tästä eteenpäin, jotta hän saisi nukuttua.


Henkilö keskusteli meidän kanssamme puhelimessa ja hän päätti jättää mittauslaitteen sivuun. Hän keskittyi miettimään useamman viikon ajan syitä siihen miksi hän ei saa nukuttua. Muutaman viikon elämäänsä seurattuaan hän löysi kaksi selkeää syytä. Syyt hänen unettomuutensa vaikuttivat tulevan kahdesta asiasta:


1) Hän oli tehnyt liikaa töitä

TAI

2) Hän oli urheillut liikaa.


Nämä huomiot ovat erittäin hyviä huomioita ja näitä kyseinen viimeisintä huutoa oleva mittauslaite ei kertonut henkilölle. Henkilö soitti innoissaan meille kertoen, että nyt hän on löytänyt juurisyyt hänen unettomuutensa. Hetkisen kanssamme keskusteltuaan hän tajusi, että syyt, jotka hän oli löytänyt, olivatkin aivan pintaa. Miksi ne olivat pintaa?


Juurisyy ei ole se ensimmäinen mikä sinun mieleesi tulee kun yrität ratkoa itseesi liittyvää haastetta - vaan siitä kohdasta tarvitsee jatkaa vielä matkaa syvemmälle omaan psyykeen ja kehoon.


Eli mainitussa esimerkki tapauksessa henkilön tarvitsee jatkaa eteenpäin seuraavasti:


1) En saa nukuttua, koska tein taas liikaa töitä. --> Miksi ajan itseni yhä uudelleen tähän tilanteeseen, että teen liikaa töitä, niin että en saa nukuttua? Kun löydät vastauksen tähän, niin jatka tästä matkaa eteenpäin kysymällä miksi.


2) En saa nukuttua, koska urheilin taas liikaa. --> Miksi ajan itseni yhä uudelleen tähän tilanteeseen, että urheilen liikaa, niin että en saa nukuttua? Kun löydät vastauksen tähän, niin jatka tästä taas matkaa eteenpäin yhä syvemmälle kysymällä miksi.


Ja tästä taas eteenpäin yhä syvemmälle kysyen miksi.


Moniko pystyy yllä olevaan yksinään ja täysin omin päin pysyen täysin rehellisenä itselleen? Harva. Kenties jokunen henkilö pystyy esittämään noita kysymyksiä ja pallottelemaan asiaa mentaalisesti eli käsittelemään asiaa älyn kautta. Riittääkö tämä? Ei – mikäli haluat eheytyä niin mielen kuin kehon tasolla. Kaikki asiat kun ovat niin meidän mielessämme kuin meidän kehossamme. Se, että käsittelet asiaa ainoastaan mentaalisesti älyn kautta ei todellakaan riitä, mikäli haluat todella löytää tien selkeään, eheään ja tasapainoisen tietoisen aikuisen tilaan.


Yksin asioita käsittelemällä jää myös puuttumaan yksi hyvin oleellinen tekijä, joka liittyy peilaukseen ja peilisoluihimme. Toinen ihminen on sinulle peili jostakin sinussa itsessäsi. Tätä ei pääse kokemaan muuta kuin olemalla tekemisissä toisten ihmisten kanssa. Yksin asioita miettimällä tämä peilaus ei yksinkertaisesti aktivoidu. Toki asioita on hyvä miettiä ensin yksinkin, mutta jos aina jäät yksin, niin tämä edellä mainittu peilaus jää puuttumaan. Jos taas avun ja tuen vastaanottaminen tuntuu hankalalta, niin tässä tapauksessa tätä sipulia on kuorittava taas kerran, että miksi näin on, että avun ja tuen vastaanottaminen on hankalaa eli 5 x miksi.


Lisäksi on hyvä tiedostaa se, että meidän psyykemme ja kehomme on rakentunut niin, että kaikkein kipeimmät asiat on juntattu hyvin syvälle mielemme ja kehomme sopukoihin. Yksin niitä miettimällä ei välttämättä pääse kovinkaan pitkälle, vaan saattaa itseasiassa joutua ojasta allikkoon. Oman keho-mieliyhteyksien ymmärtäminen ja itsensä eheyttäminen tietoiseksi aikuiseksi vaatii aina ammattitaitoista valmentajaa, joka on omakohtaisesti käynyt lävitse omat traumansa niin mielen kuin kehon tasoilla – psyykkisesti ja fyysisesti. Meidän Tie Omaan Voimaan valmennuspalveluiden valmentajat ovat tehneet tämän työn itsensä kanssa. Jos valmentaja ei ole tehnyt tätä työtä itsensä kanssa menevät puurot ja vellit sekaisin alle aika yksikön. Selkeys on yksi meidän periaatteistamme ja ohjenuoristamme kaikessa toiminnassamme.


Mikäli sinua kiinnostaa lähteä tarkastelemaan sinun omaa psyykeäsi ja kehoasi syvällisemmin ammattimaisessa ja turvallisessa ohjauksessa – ja haluat löytää sinun haasteisiisi pysyvät ratkaisut - on Tie Omaan Voimaan valmennus sinulle tarkoitettu.


Liittyvätkö sinun haasteesi esimerkiksi johonkin seuraavista asioista:


· Painon pudotus.

· Kuntokuuri.

· Tipattoman pitäminen tai alkoholin käytön vähentäminen.

· Tupakanpolton lopettaminen.

· Tai jokin muu tavoite?


Oletko lähtenyt innolla toteuttamaan tavoitettasi (kenties jo useammatta kertaa elämässäsi) ja huomaatko jonkin ajan kuluttua palanneesi takaisin vanhoihin toimintatapoihin?

Eli esimerkiksi:

· Huomaatko painosi tulleen takaisin tai jopa lisääntyneen?

· Huomaatko kuntokuurisi lopahtaneen?

· Huomaatko tipattoman loppuneen ja alkoholin käytön kenties jopa kasvaneen?

· Huomaatko tupakanpolttosi jatkuneen tai jopa lisääntyneen?

Oletko jo kyllästynyt tähän?

Vai haluatko vielä jatkaa tällä vanhalla toimimattomalla tavalla?

Kaikille yllä mainituille tavoitteille ja sille MIKSI sinä et saavuta tavoitteitasi löytyy hyvin selkeät juurisyyt.

Tie Omaan Voimaan valmennus voi halutessasi auttaa sinua löytämään nämä juurisyyt sinun haasteisiisi ja ongelmiisi sekä riippuvuuksiisi. Tie Omaan Voimaan valmennus voi auttaa sinua liittyvätpä sinun haasteesi sitten:

· Painon pudotukseen.

· Kunnon parantamiseen.

· Alkoholin käytön lopettamiseen tai vähentämiseen.

· Tupakanpolton lopettamiseen tai vähentämiseen.

· Mihin tahansa muuhun riippuvuuteen.

· Mihin tahansa muuhun haasteeseen tai ongelmaan.

​​

​​

Miksi sinun kannattaa lähteä Tielle Omaan Voimaasi?

​​

Tässä muutamia syitä miksi Tie Omaan Voimaan valmennus kannattaa:

· Koska vastaukset ovat sinussa, sinun sisälläsi - eivät sinun ulkopuolellasi.

· Koska, jos haluat pysyviä positiivisia muutoksia sinun elämässäsi, sinun tarvitsee löytää juurisyyt. Me haluamme ihmisille todellista positiivista muutosta elämään - eikä pelkkää ruosteen päälle maalaamista.

· Saat elämääsi syvällistä ja pysyvää selkeyttä sekä tasapainoa niin kehon kuin mielen tasoilla.

· Kun olet löytänyt omaan voimaasi ja pysyt omassa voimassasi, näet kun joku valehtelee sinulle.

· Kun olet löytänyt omaan voimaasi ja pysyt omassa voimassasi, näet kun joku yrittää manipuloida sinua.

· Koska tämän valmennuksen avulla sinä löydät itsestäsi voimavaroja ja lahjoja, joista et välttämättä ole ollut edes tietoinen. Opit lisäksi sen miten sinä voit hyödyntää näitä voimavaroja ja lahjoja käytännössä. Esimerkkinä näistä voimavaroista ja lahjoista on luovuus.

· Kun olet löytänyt omaan voimaasi, osaat tehdä oikeita ratkaisuja sinun omaksi parhaaksesi.

​​

· On lisäksi hyvä muistaa seuraava tosiasia: sinä itse olet kaikkien sinun ihmissuhteidesi pysyvä osapuoli. Kun käsität tämän, ymmärrät miten välttämätöntä on ryhtyä tutkimaan itseään. Sinun ihmissuhteesi - niin töissä kuin vapaa-ajalla - eivät koskaan ole kehittyneempiä kuin se suhde, joka sinulla on itseesi.

​​

​​

Saat Tie Omaan Voimaan valmennuksesta mm. seuraavia asioita:


 • Stressivapautta

 • Parempaa unta

 • Keskittymiskykyä

 • Kykyä ja taitoa lukea ihmisiä

 • Rentoutta

 • Eheyttä

 • Keinoja löytää luova puoli itsestäsi

 • Psyykkistä hyvinvointia

 • Fyysistä hyvinvointia

 • Todellista ja pysyvää hyvinvointia, joka tuntuu aidosti

 • Läsnäolotaitoja

 • Tunnetaitoja

 • Rohkeutta olla oma itsesi kaikkialla ja kaikenlaisissa elämäntilanteissasi

 • Rohkeutta ilmaista oman mielipiteesi, vaikka olisit eri mieltä muiden kanssa

 • Mahdollisuuden ratkaista sinun töihisi ja sinun henkilökohtaiseen elämääsi liittyviä ongelmia ja haasteita.

​​

· Yritykset saavat Tie Omaan Voimaan valmennuksesta säästöä mm. vähentyneinä työkyvyttömyyseläkkeinä. Lisäksi säästöä tulee työn tuottavuuden kasvuna. Tästä on konkreettista näyttöä numeroiden muodossa. Voit lukea lisää: TÄSTÄ.

​​

ALOITA UNELMASI TÄSTÄ: ILMOITTAUDU MUKAAN ENSIMMÄISELLE VALMENNUSJAKSOLLE TÄSTÄ.


Lämpimästi tervetuloa Tie Omaan Voimaan valmennukseen!


Valoisin terveisin,


Mari ja Marko

Tie Omaan Voimaan valmennuspalveluiden perustajat138 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page